
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul Ticaret Odası Yan Sanayi Borsası’yla 35 yıldır, KOBİ’lerin rekabetçiliğini ve yeni pazarlara girişini kolaylaştırıyoruz. Türk yan sanayicilerinin, üretimin olduğu kadar dış ticaretin de aktörü olmalarını sağlıyoruz” diye konuştu.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Tedarikçi Günü etkinliğiyle yan sanayici KOBİ’lerimize ihracatçı bir kimlik de kazandırıyoruz. 2018’den bu yana 150’ye yakın Tedarikçi Günü düzenlendi. 6 bin 500’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi” dedi.
İstanbul Ticaret Odası, Yan Sanayi Borsası aracılığıyla yan sanayici firmalarla ana sanayi firmalarını buluşturarak, onların rekabetçiliğini güçlendirmeyi ve yeni pazarlara girmelerini sağlıyor. Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’nın (UNIDO) teknik desteğiyle 35 yıl önce faaliyete geçen Borsa, aynı zamanda Türkiye’de ilk ve tek uygulama özelliğini taşıyor. Borsa, düzenlediği Tedarikçi Günleri etkinlikleriyle üyelerine küresel işbirliklerinin kapılarını da aralıyor.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Yan Sanayi Borsası’nın faaliyetlerine ve Tedarikçi Günü etkinliklerine dair İstanbul Ticaret’e özel açıklama yaptı.
"YENİ PAZARLAR AÇIYORUZ"
İTO Yan Sanayi Borsası’nın (YSB) amacı nedir? Hangi görevleri yerine getiriyor?
İstanbul Ticaret Odası olarak Yan Sanayi Borsası’nı, KOBİ’lerin rekabetçiliğini ve yeni pazarlara girişini kolaylaştırmak amacıyla kurduk. 35 yıldır hem üyelerimize hem de tüm Türkiye’deki yan sanayi firmalarına hitap ediyoruz. Onları ana sanayi firmalarıyla buluşturarak, daha da büyümeleri için en uygun fırsatları oluşturuyoruz. Böylece başta üyelerimiz olmak üzere Türk yan sanayicilerinin hem yurt içi hem de yurt dışında var olmalarını, üretimin olduğu kadar dış ticaretin de asli aktörleri olmalarını temin ediyoruz.
Yan Sanayi Borsamızın bir özelliği var ki, Türkiye’de ilk ve tek uygulamadır. Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı’nın (UNIDO) teknik desteği ile İTO bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz Borsa’yla 1990’dan itibaren küçük müteşebbislerin sanayiye adım atmalarına, mevcutların daha da büyüyüp yan sanayiden ana sanayiye sıçramalarına imkan sağladık.
İTO Yan Sanayi Borsası, ihracatımızın ve sanayimizin görünmez kahramanı yan sanayicilerimizin en büyük destek ve yardımcısıdır. Çünkü biz ürün ve üretim kabiliyetleriyle küçük devlerimizin, dünyanın ve ülkemizin büyük firmalarıyla çözüm ortağı olmasını sağlıyor, bunun için de tüm çalışmalarımızı tamamen karşılıksız bir şekilde yerine getiriyoruz. 35 yılda kat ettiğimiz mesafe, hem envanterimizde kayıtlı nitelikli üye sayısında, hem de düzenlediğimiz tedarikçi buluşmaları sayısındaki artıştan açık bir şekilde görülebilir.
HER SEKTÖRDEN ÜYEMİZ VAR
Yan Sanayi Borsası veri tabanında yer alan firmalar hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor? Veri tabanında kaç üyeniz var?
Yan Sanayi Borsamızın Türkiye genelinde plastikten yazılım sektörüne kadar 3 bin 722 üyesi bulunuyor. Bu firmaların 1.908’i İstanbul’da faaliyet gösteriyor. İkinci sırada 340 firma ile Bursa yer alıyor. Bursa’yı Ankara, Kocaeli, İzmir, Konya ve Eskişehir takip ediyor.
Üyelerimiz metal, plastik ve kauçuk, elektrik-elektronik gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalar. Bu firmaların çoğunluğu da otomotiv, makina imalatı, beyaz eşya, savunma sanayi gibi sektörlere çalışıyor.
ÜYE OLMANIN AVANTAJLARI
Yan Sanayi Borsası’na üye olmanın avantajları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Borsamıza üye olmanın birçok avantajı bulunuyor. Her şeyden önce yeni pazar bulmayı ve yeni işbirlikleri kurmayı kolaylaştıran, yenilikçiliği zorlayan, teknoloji geliştirmeyi teşvik eden bir ekosistemin içine dahil olmayı sağlıyoruz. Yan Sanayi Borsası üyesi olmak, bir ayrıcalığa dönüşüyor ve üyelerimiz ana sanayi firmalarıyla doğrudan iş görüşmeleri yapma fırsatı buluyor.
Özetle Borsa üyelerimiz, Yan Sanayi Borsası’nın ücretsiz düzenlediği etkinliklere katılma hakkına kavuşuyor. Burada ise az önce bahsettiğim gibi yeni ortaklar bulma, dünya devlerine ihracat yapma, ciro artırma imkânına kavuşuyorlar.
Yine Borsa üyelerimiz, oldukça popüler olan Tedarikçi Günleri etkinliklerine katılabiliyorlar. Yerli ve yabancı ana sanayicilerle buluşarak ihracat yapma ya da yeni ortak bulma fırsatı yakalıyorlar. Talep eşleştirme hizmeti alabiliyorlar. Ayrıca sektörel konferans, panel, seminer ve webinarlara katılabiliyorlar. Periyodik bültenler de firmaların etkinlik takvimini takip etmeleri ve bilgilenmeleri için sunulan başka bir imkan.
TEDARİKÇİ GÜNLERİ BULUŞMASI
Yan Sanayi Borsası, Tedarikçi Günleri de düzenliyor. Bu etkinliğin amacı nedir?
Tedarikçi Günleri düzenlememizin temel amacı, yerli ve yabancı ana sanayicilerle üyemiz olan yan sanayici firmalarını buluşturmak, işbirliklerine katkı sunmaktır. Tedarikçi Günleri, bir buluşma vasatıdır. Biz üyelerimizin ve ana sanayicilerin talepleri doğrultusunda bu günleri firma bazlı olarak belirliyor ve yan sanayicilerle onları gerçek anlamda bir karşılıklı görüşmeye oturtuyoruz. Ev sahibi biz oluyoruz, gerekli tüm fiziksel ya da online şartları biz sağlıyoruz, onlara çantalarını ve ürün sunumlarını alıp gelmek kalıyor.
Biz Tedarikçi Günlerini yabancı firmalarla da yapıyoruz. Dolayısıyla ciddi anlamda ihracatın geliştirilmesine de katkı sağlıyoruz. Yan sanayici KOBİ’lerimize ihracatçı bir kimlik de kazandırıyoruz.
Tedarikçi Günleri, 2020 yılında yaşanan pandemi sonrasında çevrimiçi platformda da düzenlendi. Bu kapsamda 2020’den bu yana 32 Tedarikçi Günü’nü çevrimiçi olarak yaptık.
150 TEDARİKÇİ GÜNÜ, 6.500 İKİLİ GÖRÜŞME
Son dönemde kaç Tedarikçi Günü ve ikili görüşme gerçekleştirildi?
Bizim göreve geldiğimiz 2018’den bu yana Yan Sanayi Borsamız tam 150’ye yakın Tedarikçi Günü etkinliği düzenledi. Bu etkinliklere 17 binin üzerinde tedarikçi firma başvurdu. 6 bin 500’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Bu Tedarikçi Günlerinde, yan sanayici firmalara daha önce kendi girişimleriyle görüşemedikleri ana sanayicilerle ilk defa bir araya gelme fırsatı sunduk.
KÜRESEL DEVLER DE TEDARİKÇİ ARIYOR
“Tedarikçi Günleri’ne, bugüne kadar Rolls Royce, Continental, Schaeffler, Bosch, Bosch Rexroth, Renault gibi dünyanın önde gelen firmaları da katıldı. Ayrıca savunma sanayimizin gözbebeği olan Aselsan, Havelsan, Roketsan, Tusaş, FNSS, STM, BMC, Otokar, Karsan, Vestel Elektronik gibi ana sanayi firmalarımız da Odamız Yan Sanayi Borsası üyeleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.”
ÜRETİCİ TÜM FİRMALAR ÜYE OLABİLİR
“Yan Sanayi Borsası’na üye olmak için endüstriyel yan sanayi alanında faaliyette bulunan tüm üretici firmalar başvuru yapabilir. İTO üyesi olması şart değil, Türkiye’nin her ilindeki firmaya müracaat hakkı veriyoruz. Ayrıca ilgili sektörleri tamamlayıcı yazılım firmaları da Yan Sanayi Borsası’nda yerlerini alabilir.
YSB’ye üye olmak isteyen firmalar QR kodları ile belirtilen Üye Kayıt Formlarını doldurup müracaatlarını gerçekleştirebilir.”